Ördögkatlan Fesztivál

Három falu. Hosszú parasztházak és hatvanas évekbeli kockaépületek. Az ablakokban muskátlik, a házak előtt petúniák. Vagy fordítva. Tornácok. Egy néni a bolt felé sétál. Kezében szatyor. Toszkánát idéző táj? Ugyan már! Ez itt dél-baranya. Háttérben a nagyharsányi heggyel. Az ördög egyszer állítólag felszántotta már. Azóta nyugalom van. Csak néhány ember lézeng az utcán. Napsütés. Déli harangszó és egy-egy kutyaugatás.

Ki gondolná, hogy hamarosan fenekestül fordul fel itt minden? A három faluban és még azokon kívül is hangossá válik minden: világzene, alternatív rock, folk- és jazz-koncertek tömkelege éri egymást Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya futballpályáin és közterein. A faluházak színházakká válnak, az idei évad kiemelkedő alkotásait hozzák független társulatok és kőszínházak. Programok mindenütt, öt napon át az igényes művészet legjavából. S hogy mindez megtörténhet, annak egyetlen oka van, nevezetesen az, hogy „Nem vagyunk normálisak”. Márpedig ezt Törőcsik Mari, a rendezvény egyik fővédnöke mondta. A másik fővédnök Cseh Tamás – emlékét a fesztiválon többször is megidézik.

– Tényleg nem vagyunk normálisak – helyeselnek a szervezők – Bérczes László és Kiss Móni – is, akik augusztus elején már sokadszor rakják meg a katlant és indítják be az izzását. Mert hisznek abban, hogy létezhet egy mezítlábas, fűben heverős jobb világ. És létezhet igény is rá. Valami ilyesmiről szól az Ördögkatlan Fesztivál, vagy ahogy ők vallják: „Öt nap ünnep. Ünnepe a minőségnek, az emberségnek, a derűnek, ünnepe az önmagát meghaladni akaró embernek.”

Távolsága a Varázsfészektől: 30 km.

Dátum: 2014. augusztus 5-9.

Bővebb információ:

– www.ordogkatlan.hu

ordogkatlan1 ordogkatlan2 ordogkatlan3 ordogkatlan4 ordogkatlan5

A fotók forrásai:
www.ordogkatlan.hu, jatekok.hu, pecsiprogramok.hu, Tóth László, Új Harkányi Hírek