Mézkóstoló

Aranylóan csillogó, folyékony kincs a méz, a természet édes, illatos, aromás ajándéka – igaz, ezért az ajándékért egyesek keményen megdolgoznak. Például a Simon-Kern család, akik közel hét évtizednyi méhészmúltjukkal, négygenerációs tapasztalatukkal igazi méhészdinasztiának számítanak. A Varázsfészek vendégeinek megrendelésére házhoz jönnek, hogy az udvarban álló, povence-i hangulatú GasztoHázban diavetítéssel, kóstoltatással, történeteikkel és receptötleteikkel ízelítőt adjanak e különös csemege ezer arcából, bepillantást engedjenek méhészetük kulisszatitkaiba, évi húszezer kilométeres vándorútjukba és felvillantsák tizenhatmillió, szorgos kis dolgozójuk semmihez sem hasonlítható, varázslatos világát.

FONTOS: A programigényt a szállás foglalásakor jelezni kell.

A mézkóstoló során terítékre kerülő csemegék

– Gyümölcsfák és tavaszi virágok méze
Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Az antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, a köszvényt és a fejfájást.

– Repceméz
Az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyomorsav túltengés esetén is ehető, sőt javasolt. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, ezért néhány napon belül kikristályosodik. Krémes, zsírszerű állaga miatt hívják krémméznek is. Előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek egyaránt.

– Akácméz
Igazi hungarikum, a hazánkban előállított mézek közül világszerte a legismertebb. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen ajánlott. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Íze miatt szívesen használják süteményekbe is.

– Selyemkóró méz
Szintén hungarikum, de a világpiacon még nem ismerik. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik a selyemfű virágporát, így allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő, vérnyomás szabályozó hatású és szervezeterősítő. Selymes íze miatt mindenki kedveli, aki megkóstolja.

– Hársméz
A hársméz rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással, de gátolja az érelmeszesedést, enyhíti a lázas betegségek tüneteit, köhögés, hörghurut, idegeskedés, álmatlanság esetén is jótékony hatással van a szervezetre.

– Napraforgóméz
Sütésre kiváló, de erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. A napraforgóméz a benne lévő sok szőlőcukor miatt hamar krémesedik.