Egy ugrás és Horvátország

Halászlé mindenekfelett

Halászléimádóknak kötelező program egy horvátországi gasztro-túra a csúzai Kovács Csárdába. A Varázsfészektől ugyan negyvenöt kilométert kell autózni, de a bennfentesek szerint megéri. Igaz, előtte célszerű asztalt foglalni.

Cím: Maršala Tita 215, Suza
Tel: +385 (0) 31 73 31 01 // +385 (0) 98 37 20 70 (Beszélnek magyarul.)

Kedvcsináló írás itt:
http://www.pecsiborozo.hu/blog/istenigazabol_halaszle

Ha azonban valaki nem elégszik meg a világ második legjobb halpaprikásával, akkor néhány méterrel csupán, de át kell lépnie a horvát-szerb határt Batinánál, a löszbevájt pincesorral és megkapó kilátással rendelkező településnél, magyar nevén Kiskőszegnél, és le kell parkolnia a festői Duna-parton, a bezdani Pikec Csárdánál. Jó hír azonban, hogy ez a csárda a Varázsfészekhez a csúzainál közelebb van, csupán harmincöt kilométer. Itt szabad tűzön, vízparton, helyi fűszerpaprikával ízesítve készítik a halászlét, a süllőt és a harcsát tárcsán sütik, az eresz alatt szárítják a dévérkeszeget. A világ legjobb halászléjén és az egyéb kiváló halétkeken túl van itt hangulatos terasz, romantikus naplemente és időnként élőzene.

Cím: Pikec Čarda, Bezdan – Dunav: Vikend naselje Baračka.
Telefon: +381 25 819 947 Telefon 2: +381 25 819-909

Kedvcsináló írás itt:
http://www.diningguide.hu/foodshow/ceefood/?article_hid=5847

pikec1 pikec2 pikec3

Hajókirándulás és Kopácsi-rét

Európa egyik legfontosabb hordaléksíksága a Varázsfészektől egyórányi autózásra, a Duna és a Dráva összefolyásánál, Horvátországban található. Több tízezer madár, tavak, holtágak és mellékágak, szarvascsordák, vaddisznók világa ez, ahol többek között gémek, kócsagok, kormoránok, sirályok, rétisasok, fekete gólyák, és vadlúd-fajok fészkelnek. A természeti park kapuja a Mali Sakadaš (Kis-Szakadás) Látogatóközpont, Kopács település közelében helyezkedik el. Innen indul a Mali Sakadaš és a Veliki Sakadaš (Kis-Szakadás és Nagy-Szakadás) tanösvény. A látogatás csúcspontja a területen tett hajókirándulás. A terület másik fő attrakciója a Tikveš-i (Tökös) kastély és parkja, mely egykor államfők, hírességek lakóhelyeként szolgált. Ma egy igen gazdag madártojás-, növény-, és lepkegyűjtemény található benne. A kastély közeléből induló Vén Szilfa tanösvény a terület természeti értékeit mutatja be.

Bejelentkezés és bővebb információ:
JAVNA USTANOVA PARK PRIRODE KOPAČKI RIT
Titov dvorac 1, 31328 LUG, Hrvatska
Információ és bejelentkezés a Látogatóközpontba:
Tel. +385 31 752 320
e-mail: prijemni.centar(varazsfeszek)kopacki-rit.hr
www.kopacki-rit.hr

kopacs1 kopacs2

A képek forrásai:
www.visitsombor.hu, buvosszakacs.blog.hu,
Kisgyörgy Éva, www.kopacki-rit.hr, www.utikalauz.hu