Háztól vezetett túrák

Csatangolni erdőn, mezőn, szelíd lankákon, megpihenni tavak partján vagy erdei tisztáson, magaslesre mászni, gyógynövényt gyűjteni, vígan csordogáló patak mentén sétálni? Vagy megborzongani az ötvenes években létrehozott déli védvonal dzsumbujjal benőtt betonbunkerében, átvágni az elhagyott lőtéren, kószálni az enyészetbe tartó, évszázados szerbtemető maradványai között? És felkeresni az egyedülálló, nyitott kupolás szerb templomot a titokzatos ikonosztázzal, a tájházat, ahol felvidéki és sváb kultúra jól megfér egymással – akárcsak az egymásra kényszerített lakók annak idején. Vagy egyszerűen csak nézni az épületeket, melyek családokról, viharokról, történelemről mesélnek: sváb paraszti porták, szerb-utca, górék, pajták. És pincék, présházak a falu határában. És a Magasút, ahonnan belátható az alatta elterülő síkság, ahol közel félezer éve a Mohácsi Csatát vívták. Ez Majs, országunk egyik legdélebben fekvő települése és közvetlen környéke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

haztol2haztol3haztol4

 

Háztól vezetett túrák

A Varázsfészek lakóit szakképzett túravezető segíti a környék felfedezésében.
Több túracsomagból lehet választani:

Vizek mentén

A túra érinti a négy tóból álló majsi tórendszert, majd a falut délről övező völgyben, a Dolinában csordogáló patak mentén folytatódik. Kedvcsináló cikk a horgásztavakról:
http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=3312

haztol7haztol5haztol6

Vadászok nyomában

A túra a tavak mellett elhaladva magaslesek mentén vezet. Némelyikükről szép panoráma nyílik a falura, van, amelyikről ellátni egészen a Mecsek vonulatáig. A túra során bejárjuk a majsi Nagyerdőt és megpihenünk az erdő mélyén található vadászháznál, egy gyönyörű tisztáson.

haztol8

haztol9 haztol10 haztol11 haztol12 haztol13 haztol14 haztol15

Gasztro-túra

A faluból a Dolina-völgy irányába induló túra során először a természet ölelte, magányos pincék mellett haladunk, majd a faluba visszatérve a Táncsics Mihály utcai pincesor épületei előtt folytatjuk utunkat. Innen a szomszéd települést, Nagynyárádot vesszük célba, a két falu között elterülő erdő mellett haladunk, a Magasúton. Festői látványként tárul elénk lent a síkvidék, ahol néhány évszázada a gyászos mohácsi csata ütközetei zajlottak. Így érünk el Nagynyárád pincefalujába, ahol a Kincses pincében igény szerint pörkölttel és házi rétessel pótolhatjuk a túra során elfogyasztott kalóriát.

haztol16 haztol17 haztol18 haztol19 haztol20 haztol21

Borzongató-túra

Majs a horvát határtól légvonalban néhány kilométer csupán, ezért a nyolcvanas évek végéig a faluban szigorú határőrség működött. Ennek nyomait láthatjuk a Kiserdő közepén, ahol a ma már magántulajdonban lévő laktanya áll. Mellette felhagyott lőtér, a természet foglalja vissza. A templom közelében gazzal benőtt betonbunker szintén a határ közelségét jelzi, az ötvenes években egész láncolatot építettek ki belőle a déli országrészben. Innen a temetődombot vesszük célba, az egykori szerb lakosságra a templomon kívül a megkopott, málladozó, kidőlt sírkövek utalnak.

haztol22 haztol23 haztol24

Kul-túra

Színes falu – jellemezhetjük Majsot, hisz három kulturális értéke három nemzetiséghez kapcsolódik: az 1781-ben épült és falra festett ikonjaival országosan egyedülálló műemlék szerb templom, valamint a felvidéki emlékszoba és a német nemzetiségi tájház.
Megtekintésük előre egyeztetett időpontban lehetséges.
A szerbtemplomról és a Csipkerózsika-álmából felélesztő különleges fiatalemberről, aki a templom bemutatását végzi bővebben:

http://www.majsiszerbtemplom.hu/
További kedvcsináló írás:
http://www.utikalauz.hu/print.php?id=1172

haztol25haztol26 haztol27 haztol28haztol29

Kaland-túra

Egyéni kalandozók részére házi térképeket és jó tanácsot biztosítunk.

Árak

– Túravezetés: 15.000 Ft/csoport
– Vendéglátás a nagynyárádi pincesoron (pincepörkölt, házi rétes): 3.000 Ft/fő
– Szerb templom, felvidéki szoba és német nemzetiségi tájház megtekintése a
látnivalók élménydús bemutatásával: 300Ft/fő belépő + tárlatvezetési díj
(2.000 Ft/csoport)

A túraelemek igény szerint egymással kombinálhatók, a túrák hossza lehet félnapos és egynapos.

FONTOS: A vezetett túrákra és a látnivalók megtekintésére az igényt a szállás foglalásakor jelezni kell.