Béda-Karapancsai természeti kalandok

Tudják-e, hogy e különös hangzású tájegység mennyi izgalmat rejt? Egyedülálló ártéri élővilág, ligeterdők, tündérrózsák, háborítatlan erdők mélyén rejtőző vízimadarak, réten legelő szürkemarhák. E kiemelten védett területre legjobb, ha a Duna-Dráva Nemzeti Park természettel együtt élő, felkészült és barátságos munkatársainak kalauzolásával nyerünk bepillantást – vízen, szárazföldön, lovaskocsin vagy kétkeréken.
Az alábbi kalandokat javasoljuk:

beda

Halászati bemutató a Boki-Dunán

Fél évezrednyi időutazásra invitálják a látogatót e gyönyörű vízterületen, ami valaha a Duna kanyarulata volt, ma festői holtág. Az ötszáz évvel ezelőtti halászati eszközöket itt nem csak távolról nézhetik a résztvevők, de ki is próbálhatják. Sőt, a kifogott zsákmány elkészíthetik, s a nap fénypontjaként és el is fogyaszthatják.

Bővebb információ:
http://www.ddnp.hu/boki-duna-halaszati-bemutatohely

halaszat

Fehérgólyák nyomában

Tudta, hogy a fehérgólyák először sziklán, aztán fákon, később kéményeken fészkeltek? Hogyan táplálkoznak? Merre vezet hosszú utazásuk? A magyar szívnek oly kedves fehérgólya világát ismerhetik meg a Duna árterének határában fekvő település, Kölked európai szinten is egyedülálló, tematikus múzeumában.

Bővebb információ:
http://www.ddnp.hu/feher-golya-muzeum

golya feszek

Kenuval a Külső-Bédán

Keljen útra a tündérrózsák, vízitökök, kócsagok világába! Aki kenuba ül és evezőlapátot ragad, az előtt a vízi világ új dimenziója nyílik meg. A Duna hullámterén található Külső-Bédában kis szerencsével találkozhat barna kányával, szürke gémmel és jégmadárral is. A kenutúrán szakvezető kíséretében fedezheti fel e zegzugos, festői mellékágat.

Bővebb információ:
http://www.ddnp.hu/kenuturak-a-kulso-bedan

kenuval

Lovaskocsival a Nagypartosi tanösvényen

Miként bomlik le a fa? Hogyan éltek őseink? Mi az összefüggés árvíz és ártéri gazdálkodás között? Miközben helyreállított kőhídon, nedves réten, kaszálókon, ártéri legelőn, a rekonstruált Belestye-fokon keresztül haladnak, a fenti kérdésekre is választ kapnak.

Bővebb információ:
http://www.ddnp.hu/beda-karapancsa-mohacs-kornyeke

nagypartos

Kerékpárral a gázlómadarak rejtett világába

Béda-Karapancsa nádasaikban gémek százai fészkelnek, a tájegységben a fehérgólyán kívül sok más gólyaalakú madár él. Az ő titokzatos világukba nyerhetünk bepillantást kerékpáros túra során

Bővebb információ:
http://www.ddnp.hu/beda-karapancsa-mohacs-kornyeke
(Ismerkedjünk a fehér gólya világával cím alatt)

gazlomadar1 gazlomadar2gazlomadar3

A fotók forrásai:
Duna-Dráva Nemzeti Park, utazom.com